Історія дубової бочки корінням сягає в далеке минуле. Протягом 2300 років цей посуд використовувався для транспортування та зберігання різних рідин, продуктів і вантажів. Кельти, які освоюють простори Древньої Італії, були першими, хто застосував посуд для виноробства. Поступово розвивалося і бондарное ремесло, особливо в 19 столітті. У сільській місцевості бочка з дерева служила не тільки для виноградарства, але і для засолювання.
Не відступаючи від старовинних традицій предків, сучасні ремісники продовжують створювати дубові діжки — міцні, довговічні і красиві. І це не просто ємність для спиртного і солінь, а справжній витвір мистецтва. Взяти, приміром, вино: під впливом дуба напій насичується відтінками ванілі, карамелі, гвоздики і перцю, граючи вибуховою палітрою смаків і ароматів.
Дотримуючись високих стандартів виноробної культури, наша компанія Dema виробляє ексклюзивні бондарські вироби, що не мають аналогів на вітчизняному ринку. Можна вибрати моделі будь-якої форми, товщини, літражу, дизайну.
Вино, витримане в діжках, набагато смачніше і корисніше, ніж магазинне. Дивіться, яка «життя» напою всередині анкерки:
Сусло настоюється на мезге. Бродить.
Перебродившая рідина при певних умовах (температура, вологість, світло, доступ повітря) переходить у наступну фазу — дозрівання.
Вино дихає. Відбувається це через крихітні пори дерева.
Після кисневої просочення винний нектар стає м'якше на смак.
Аромати вина з'єднуються з ароматами барилки в єдину композицію. Білі вина набувають ванільний, горіховий, вершковий смак, а червоні — грають бурхливими нотками спецій та деревини.
Мистецтво витримки у кожного винороба своє. Скільки зберігається вино в бочці — поняття індивідуальне. Все залежить від сортів винограду (ягід, плодів), вибраного рецепту, бажаного ефекту, температури зберігання. В основному це від 6 місяців до декількох десятків років.
Для бондарних цілей під зруб йдуть дуби віком 150-200 років. Вирубку планують на глибоку осінь, коли дерево «засинає».
Як пиляють?
Поперек. Відбирають середню половину стовбура.
Що далі?
Дубові чурбаки залишають на відкритому повітрі на 6-8 місяців. По закінченню цього терміну лісоматеріал колють вздовж волокон. Отримані дошки обробляють на шліфувальному верстаті до стану клепок (на стінки).
Загартовування — наступний етап
На просунутих європейських підприємствах дотримуються суворої технології: щоб деревина дуба досягла оптимальної вологості (13%), її знову піддають витримці на повітрі.
Минуло 4 роки ...
Розпил, загартований повітрям і сонцем, надходить на бондарні, де клепки з'єднуються тимчасовими обручами і робиться випал формування. Після цього дубову бочку закривають кришками, посилюють герметичність швів, висікають отвори, шліфують.
Можна відправляти виноробам!
Майстерно декоровані діжки вже готові до використання. Виноробам на потіху!
Підібрати жбан з дуба не складе труднощів. Головне знати ступінь випалу, розміри і тип деревини винного контейнера.
Ступінь випалу
При обробці деревини вогнем змінюється фактура дерева, а деякі зайві ароматичні інгредієнти випаровуються. Але не варто купувати анкерки з сильним випалюванням: смак вина може бути зіпсований занадто різкими деревними танінами.
Dema пропонує вашій увазі дерев'яні бочки з випаленням (легкий, середній, сильний) і без. Витримка домашнього вина у таких бочках може бути різноманітною, залежно від рецептури напою.
Літраж
Рекомендації: чим менше обсяг чана, тим швидше дозріє напій.
Світовий досвід: на великих виноробних підприємствах Бургундії поширені дубові сховища об'ємом 228 літрів, в Шампані — 205-літрова тара. У Німеччині вино краще витримувати в масивних резервуарах об'ємом до 500 літрів (так звані баррики). А для Німеччини характерні цілі бочки-гіганти — їх літраж перевищує 1 000 і 1 200 літрів (fuder і stuk).
Популярне в нашому регіоні: компанія Dema пропонує купити дерев'яні діжки на 3-200 літрів. Можна знайти прийнятне рішення і для домашнього, так і для професійного винокурства. Знайдуться чани для соління і спиртного.
Матеріал
Відомі світові виробники для виготовлення діжок використовують дерево зі Словенії, Франції та США. Наш пиломатеріал не поступається за якістю: ядрова деревина дуба має однорідну ущільнену структуру, відрізняється тривалим терміном служби, неординарною фактурою, високою зносостійкістю.
Союз вина та дубової бочки вічний. На зміну старим традиціям приходять нові, але суть залишається незмінною: вино живе, тільки якщо бочкове!
Замовляйте діжки для коньяку та пива, барила для закваски, цебра, аксесуари для лазні в інтернет-магазині Dema — відкривайте власну виноробню, пивоварню або віскокурню!