Хрусткі, ароматні, соковиті смакоту з дубової бочки — не просто ласощі, а справжнє джерело вітамінів і мікроелементів. Соління особливо корисні взимку, коли в організмі відчувається занепад сил. А значить, саме час зайнятися домашніми заготовками!
• На відміну від винної діжки, засолочний закупорюється кришкою і встановлюється вертикально.
• В ємності можна солити помідори і огірки, замочувати яблука і груші, квасити капусту, коптити м'ясо і рибу, маринувати гриби, консервувати кизил, смородину і агрус. Свіжі соління з анкерки підходять для приготування широкого спектру страв європейської і навіть японської кухні!
• При заквасці застосовують спеціальний гніт (важкий предмет або камінь), а також дерев'яний круг.
Квашена капуста (ситний і корисний гарнір)
Нашатковану капусту змішуємо з сіллю, морквою та іншими спеціями.
Пропорції. На 100 кг капусти йде: 3-4 кг моркви; 5-6 кг яблук сорту «Антонівка» (цілі чи подрібнені), або 10 кг гарбуза (шматочками); 18-20 р кмину; 10 г лаврушки; 8 г запашного перчика; 2,5 кг солі.
Дно барилки обсягом 30-50 літрів устеляємо житнім борошном. Наступний шар робимо з капустяного листя.
Набиваємо дошник заготівлею, аж до виділення соку. Зверху вкриваємо капустою. Прянощі зав'язуємо в невеликі вузлики і рівномірно розподіляємо в ємності.
Укладаємо на поверхню дерев'яний круг, а на нього — обважнювач.
Сприятливий температурний режим для квашення — 18-20 градусів. Коли капуста стає світло-жовтого, можна випробувати діжу. Освіжаюча, з кисличкою та без гіркоти? Делікатес можна їсти!
Солоні огірочки (ідеальне рішення для закуски)
• Інгредієнти
На 100 кг огірків знадобиться: 3 кг кропу; 0,5 кг хрону (свіже листя); 0,3 кг часничку; 50 г сухого стручкового перцю; 0,3 кг естрагону; 0,5 кг листя вишні.
• Розсіл
Готуємо концентрат за день до засолювання. На 100 кг огірків потрібно 20 л маринаду. Якщо огірочки маленькі чи середні, на 10 л води вистачить 700 г солі, якщо більше — 800 р.
• Класичний рецепт
Для солінь відбираємо дрібні свіжі огірки. Є з грядки? Відмінно!
Відсортовані овочі вимочуємо протягом 6 годин.
Натираємо стінки дзбана часником і сіллю — це 100% засіб проти цвілі.
На дно дубової бочки викладаємо помите листя дуба, смородини або вишні. Зверху посипаємо укропно-часниковою сумішшю, естрагоном, хріном.
Щільно втискиваем в тару огірки. Не забуваємо кожен ряд насичувати приправами і листям хрону.
Закриваємо бочонок. Виливаємо розсіл і закорковуємо пробкою.
Перші 2-3 дні огірки потрібно солити при температурі 15-18 градусів. Потім рекомендовано перенести цебер в підвал. 30-40 днів заготівля бродить. По закінченню цього терміну ласощі можна дегустувати: якщо воно має солонувато-кислий смак, зелено-оливковий колір, щільну і хрустку м'якоть, то швидше накривайте на стіл!
Успішне мочіння плодів починається з їх правильного сортування. Отже, відбираємо свіжі фрукти сорту «Антонівка», «Осіннє смугасте», «Аніс». Впали з дерева не годяться.
Паралельно починаємо готувати дерев'яну бочку для соління. Нехай це буде невеликий кубельчик на 3-5 л — за розмірами те, що потрібно. Днище кадочки покриваємо вишнево-смородинової листям.
Коли яблука утрамбовано в посуд, заливаємо їх солодом або суслом. 30-40 днів наполягаємо заготівлю, періодично доливаємо маринад. Оптимальний температурний діапазон для зберігання — від 0°С до 12°С.
Приготування сусла (на 1 кг фруктів): житнє борошно обшпарити, посолити, перемішати. Потім суміш відстояти і процідити. На 10 л води беремо 2 столові ложки солі і 200 г борошна.
Рецепт солодкого заливального розчину (на 1 кг яблук): на 10 л води потрібно 600 г меду або 400 г цукру + 3 столові ложки солі. Отриманий розсіл кип'ятити і відразу охолодити.
Готове ласощі сподобається і дорослим, і дітям!
Вимиту, випатрану і висушену рибу (скумбрію, ставриду, хамсу) просолити і скласти в чистий жбан. Весь вміст засипати сіллю (175-200 г на 1 кг риби). В якості спецій підійде лаврушка, чорний і запашний перець, кмин, смородиновий лист.
Тривалість засолу становить 12-15 діб (у погребі з льодом).
Купити дубову бочку для солінь, квашень і мочений ви можете на сайті компанії Dema. Ми є виробниками бондарних продукції, в тому числі анкерок для вина та інших алкогольних напоїв, запарников, черпаків, відер, віників. Наші майстри слідують стародавнім бондарским традицій, які передаються з покоління в покоління. Будемо раді співпрацювати з виноробами, пивоварами, власниками ресторанів, кухарями і просто любителями домашньої консервації. Надаємо гарантію 36 місяців.
Приємного апетиту, друзі!